Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Ο Romain Gavras μιλά για την πρώτη του κινηματογραφική δουλειά


Posted: 03 Sep 2011 03:30 AM PDT


Ο γιος του περήφανου πατέρα, κινηματογραφικού θρύλου Κώστα Γαβρά, βλέπει την πρώτη του ταινία, 'Θα Έρθει η Μέρα και για Εμάς' (με πρωταγωνιστή τον Βενσάν Κασέλ) να βγαίνει στις αίθουσες. Η πορεία του όμως μέχρι αυτό το σημείο, είναι συναρπαστική.



Αν ρίξεις μια ματιά στο σημερινό κινηματογραφικό τοπίο θα διαπιστώσεις ότι ορισμένοι από τους σημαντικότερους οραματιστές σκηνοθέτες προέρχονται από το χώρο του βίντεο-κλιπ ή της διαφήμισης. Ντέιβιντ Φίντσερ, Σπάικ Τζόουνς, Μισέλ Γκοντρί, Μαρκ Ρόμανεκ και η λίστα είναι μακρά. Αυτό που κάποτε ήταν στίγμα (μέχρι όχι πολύ παλιά, το 'βιντεοκλιπάς' ήταν όρος υποτιμητικός και συνδεδεμένος με την επιφανειακότητα) σήμερα πλέον αποτελεί παράσημο.

Ο Ρομέν Γαβράς, όντας γιος του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, σίγουρα δε θα είχε πρόβλημα να ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του, όμως προτίμησε να βρει μόνος τον δρόμο του. Και το κατάφερε γυρίζοντας μικρά προκλητικά φιλμάκια-ασκήσεις ύφους με την κολεκτίβα Kourtrajme (την οποία συνίδρυσε όταν ήταν 14) αλλά και βίντεο-κλιπ για φίλους και γνωστούς, όπως ας πούμε τους Justice για τους οποίους φιλμάρισε μια περιοδεία τους, με τίτλος 'A Cross the Universe'.


JUSTICE - A CROSS THE UNIVERSE (teaser) by edbangerrecords

(Μάλιστα ένα τραγούδι των τελευταίων έντυσε και μια απίστευτη διαφήμιση της Adidas που σκηνοθέτησε πρόσφατα ο νεαρός δημιουργός.)

Η δουλειά του έκανε πολλούς να τον προσέξουν: το 'Born Free' της Μ.Ι.Α. ξεσήκωσε αντιδράσεις για το πολιτικό του περιεχόμενο απεικονίζοντας σκηνές γενοκτονίας, αλλά ο Ρομέν δε σταμάτησε να υπερασπίζεται την πολιτική και το όραμα των εικόνων (του). 'Φέρνω το δικό μου όραμα πάνω στη μουσική αντί απλώς να φτιάχνω ένα προωθητικό βίντεο με playback μουσική,' μας λέει, κι αυτό φαίνεται.


M.I.A - BORN FREE VIDEO OFFICIAL (real and... by elnino

Άσε που το βίντεο-κλιπ είναι σχολή. Σου επιτρέπει να μάθεις τα τεχνικά, να αντιμετωπίσεις ένα σωρό δυσκολίες που αλλιώς θα σε χτύπαγαν με την πρώτη σου απόπειρα να γυρίσεις ταινία. 'Τα βίντεο και τα μικρού μήκους που έκανα, είναι για μένα ένα αντικείμενο τέχνης από μόνα τους, βασικά. Αλλά είναι και εξάσκηση κάποιου είδους, γιατί βλέπεις κάποια πράγματα για πρώτη φορά και μαθαίνεις να τα περιμένεις. Και μαθαίνεις να είσαι και έξυπνος με τα χρήματα.'

Είπαμε, δεν είναι τυχαία όλη αυτή η γενιά δημιουργών που προαναφέραμε, που από το πρώτο τους φιλμ παραδίδουν αποτελέσματα άρτια, και μάλιστα με όραμα - τόσο σε αισθητική όσο και σε περιεχόμενο. Σε αυτή τη τη γενιά ανήκει, μιας που το αναφέρουμε, και ο Γιώργος Λάνθιμος, που έχει κάνει ένα σωρό διαφημίσεις και μουσικά βίντεο πριν τις καλλιτεχνικές δάφνες του Κυνόδοντα. 'Λάτρεψα τον Κυνόδοντα,? εκμυστηρεύεται ο Ρομέν. ?Είναι απίθανη ταινία. Αγαπώ πολύ τα σουρεαλιστικά φιλμ, είναι το είδος του σινεμά που πραγματικά μου μιλάει.'

Τώρα ήρθε πια και η ώρα του νεαρού Γαβρά να περάσει και στο χώρο του μεγάλου μήκους φιλμ. Με το 'Θα Έρθει η Μέρα και για Εμάς' πιάνει ένα είδος που αγαπά, το road movie ('ήθελα να κάνω μια ταινία που θα μου άρεσε να δω στην οθόνη') και δίνει τη δική του εκδοχή σε αυτό. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στην Ελλάδα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με μεγάλη επιτυχία, και όπου έχει προβληθεί έχει διχάσει και συζητηθεί.


ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ trailer ελληνικοί... by myfilm-gr

Όσο για το μέλλον; 'Ταινίες, ταινίες, ταινίες! Αλλά δε θα σταματήσω να κάνω και βίντεο-κλιπ.'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου